eggnog

Eggnog

Hezké pondělí! Recept na eggnog, svařené sladké mléko, jsem spolu s dalšími recepty připravila už před Vánoci, jenže během svátků jsem se o ně s vámi zapomněla podělit. Dneska mi do porodu zbývá 10 dní, finišuju zařízení pokojíčku pro miminko a odškrtávám si svůj „to do list“, který je převážně složen z restů za posledního půlroku (opravy, úřady, doktoři,…), abych je pak nemusela řešit s miminkem v náručí. Už jsem trošku unavená, naštěstí ale pořád v kondici, šťastná a hlavně natěšená na to, co mě čeká! Když to jen trochu jde, odpoledne se snažím na chvilku zalézt do postele, jen tak si číst a nic nedělat. Vždycky když vylezu z peřiny, připravím si něco teplého. Často je to právě eggnog, který jsem se naučila vařit v Americe, a kromě toho, že mě vždycky zahřeje po těle, tak mě taky příjemně probudí. Takže až se budete shánět po nečem, co vás zahřeje na těle i duši, určitě si uvařte tuhle teplou mléčnou dobrotu! Mávám a krásný mrazivý týden!

Pro 2-3
Doba přípravy: 10 minut

300 ml dobrého mléka
200 ml tučné smetany
1/2 dobrého vanilkového lusku (nevysušeného)
2 lžíce hnědého cukru
muškátový oříšek
3 žloutky
pomerančová kůra na ozdobu

1. Mléko a smetanu naliju do rendlíku a hořák zapnu na mírný plamen. Vanilkový lusk rozkrojím napůl, ostrým nožem z něj vyškrábnu vanilková zrníčka a přidám je spolu s luskem do rendlíku. Pak přisypu cukr a trošku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Mléčnou směs lehce povařím, aby byla příjemně teplá. Důležité je ji pravidelně míchat, aby se nespálila.

2. Pak si připravím vodní lázeň. Do menšího rendlíku naliju trochu vody a přivedu ji k varu. Žloutky dám do kovové misky a rychle je prošlehám nad bublající vodou. Míchejte opravdu rychle, ať z nich nemáte míchaná vejce. Po malé chvilce (zhruba 45 vteřin), když jsou žloutky krásně napěněné, je stáhněte ze sporáku a přidejte je k teplé mléčné směsi a důkladně promíchejte. Hotový eggnog rozliju do skleniček a ozdobím pomerančovou kůrou.

eggnog2

eggnog3

eggnog4

eggnog5

eggnog6

eggnog7

eggnog8

eggnog9

eggnog10

eggnog12

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *